Przepis na indyk z brzoskwiniami 📖
Składniki:- 1 indyk
- 4 średnie brzoskwinie
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Indyka oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
3. Pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie dodaj do cebuli i czosnku. Smaż przez kilka minut, aż owoce zmiękną.
4. W międzyczasie przypraw indyka solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
5. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i usmaż indyka z obu stron na złoty kolor.
6. Gdy ptak jest już smażony, przełóż go na talerz i przykryj folią aluminiową, aby odrobinę odpoczął.
7. Do brzoskwiniowej mieszanki na patelni dodaj odrobinę wody i dus przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
8. Gotową brzoskwiniową mieszankę podawaj na talerzu z indykiem. Możesz również podać to danie z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!