Przepis na indyka 📖
Przepis na indyka:Składniki:
- 1 indyk (około 4 kg)
- 4 łyżki masła
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 cytryna, wyciśnięty sok
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Indyka dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
3. W dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj do patelni suszone zioła i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem, mieszaj wszystko razem przez chwilę.
5. Przełóż zawartość patelni do środka indyka, wkładając farsz pod skórę. Związuj nóżki ptaka sznurkiem kuchennym.
6. Umieść indyka w dużym naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem z kurczaka.
7. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 3,5 godziny.
8. Co 30 minut polewaj indyka sosem z dna naczynia.
9. Po 3,5 godzinach zdejmij folię aluminiową i podgrzewaj indyka jeszcze przez około 30 minut, aby skórka stała się chrupiąca i zrumieniona.
10. Gdy indyk jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 15-20 minut przed podaniem.
11. Przekrój indyka na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki i warzywa.
Smacznego!