Przepis na indyka pieczony w prodiżu 📖
Przedstawiam prosty przepis na indyka pieczonego w prodiżu:Składniki:
- 1 indyk (ok. 5 kg)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Instrukcje:
1. Przygotuj prodiż i rozgrzej go zgodnie z instrukcją producenta.
2. W małej misce wymieszaj masło, oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól, pieprz, paprykę, tymianek i rozmaryn.
3. Delikatnie podważ skórę indyka na piersi i nóżkach, a następnie wcieraj przygotowany wcześniej mieszanką ziołową.
4. Umieść indyka na ruszcie prodiża i zamknij go.
5. Piecz indyka w prodiżu zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj, aby odwrócić indyka co jakiś czas, aby równomiernie się upiekł. Czas pieczenia zależy od wagi indyka - dla 5 kg indyka będzie to około 3-4 godzin.
6. Sprawdź gotowość indyka, wkłuwając w najgrubszą część mięsa. Jeśli wypływa z niego klarowny sok, oznacza to, że indyk jest gotowy.
7. Po upieczeniu, wyjmij indyka z prodiża, przykryj folią aluminiową i pozostaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
8. Następnie pokrój indyka na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy kiszone ogórki.
Smacznego!