Przepis na pieczony udziec z indyka bez kości 📖

Składniki:
- 1 udziec z indyka bez kości (około 1,5 kg)
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. W małej misce wymieszaj czosnek, olej, tymianek, oregano, paprykę, sól i pieprz, tworząc przyprawową pastę.
3. Wytrzyj udziec z indyka dokładnie przyprawową pastą, masując ją w mięso, aby była równomiernie rozprowadzona. Pozostaw na 15-20 minut, aby mięso nabrało smaku.
4. Następnie umieść udziec z indyka na ruszcie w naczyniu żaroodpornym, skórą do góry.
5. Piecz udziec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny, lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 75 stopni C.
6. W międzyczasie co jakiś czas polewaj mięso powstałym sosikiem z dna naczynia, aby było soczyste.
7. Po upieczeniu wyjmij udziec z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut przed pokrojeniem na plastry.
8. Podawaj jako główne danie, udekorowane ulubionymi warzywami i sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

udziec z indyka bez kości
udziec z indyka bez skóry i kości
udziec z indyka bez kości z warzywami
udziec z indyka pieczony w rekawie
udziec z indyka pieczony z gruszkami