Przepis na indyka w piekarniku 📖
Składniki:- 1 indyk (ok. 4 kg)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
1. Indyka dokładnie opłucz i osusz.
2. W środku indyka umieść pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zwiąż nóżki indyka sznurkiem kuchennym.
3. Masłem natrzyj całą powierzchnię indyka.
4. Przypraw indyka solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
5. W naczyniu żaroodpornym, umieść indyka i zalej go bulionem.
6. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
7. Piecz indyka w temp. 180°C przez ok. 3-4 godziny. Co 30 minut polewaj go własnym sosem.
8. Po upieczeniu wyjmij indyka z piekarnika i zostaw do odpoczynku przez 15-20 minut przed pokrojeniem.
Smacznego!