Przepis na indyka z ciecierzycy 📖

Przepis na indyka z ciecierzycy:

Składniki:
- 1 kg indyka (pierś, udka lub cały indyk)
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek, marchewki i seler naciowy (wszystko pokrojone w drobną kostkę) przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem. Całość smaż przez chwilę.
3. W tym czasie pokrój indyka na kawałki (jeśli używasz piersi, pokrój ją na mniejsze kawałki), a następnie dodaj mięso do patelni. Smaż je na średnim ogniu, aż zewsząd się zrumieni.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, suszony tymianek i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj dokładnie.
5. Gdy mięso będzie miękkie i dobrze przegryzione aromatami, dodaj gotowaną ciecierzycę. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Gotowe danie podawaj np. z kaszą bulgur lub ryżem oraz ulubionym warzywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

falafele z ciecierzycy
pulpety z ciecierzycy
ciecierzycy falafele
kotlety z ciecierzycy
flaki z ciecierzycy