Przepis na pulpety z ciecierzycy 📖
Oto przepis na pulpety z ciecierzycy:Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Szczypta suszonego oregano
- Szczypta suszonej bazylii
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i umieść w misce. Możesz także użyć ugotowanej ciecierzycy, wykonaj wtedy punkt 2.
2. Jeśli używasz surowej ciecierzycy, zblenduj ją w blenderze lub utrzyj w misce przy użyciu tłuczka do ziemniaków, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodaj do masy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, kminek rzymski, paprykę w proszku, sól, pieprz, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszaj.
4. Nałóż na dłonie niewielką ilość masy ciecierzycy i uformuj kulki pulpety o średnicy około 2-3 cm.
5. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni na średnim ogniu.
6. Smaż pulpety z ciecierzycy na rumiano z obu stron. Możesz robić to partiami, żeby uniknąć zbytniego nachodzenia na siebie.
7. Gotowe pulpety z ciecierzycy wyjmij z patelni i odcedź na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Należy pamiętać, żeby serwować je od razu, gdy są jeszcze ciepłe, jako dodatek do ulubionego sosu pomidorowego, z ryżem lub z sałatą. Smacznego!