Przepis na jabłecznik babci 📖
Przepis na jabłecznik babci:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4-5 jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Najpierw należy przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło powinno być miękkie – wtedy dodajemy je do mąki, cukru, cukru waniliowego i jajek.
3. Składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej trzymając je w rękach, aż powstanie jednolita masa.
4. Miskę z ciastem trzeba zostawić w lodówce na około pół godziny.
5. Jabłka należy obrać, pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
6. Po wyjęciu miski z ciastem z lodówki, należy podzielić je na dwie części.
7. Jedną część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dno i boki formy do ciasta.
8. Na rozwałkowane ciasto położyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem i posypać cukrem waniliowym.
9. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka.
10. Brzegi ciasta dokładnie zlepiać, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
11. Ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
12. Po upieczeniu, jabłecznik babci można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!