Przepis na jabłecznik na kruchym cieście duża blacha 📖
Składniki:- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj nożem, a następnie zagniataj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier oraz jajko, wszystko razem dobrze wymieszaj.
4. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą. Mniejszą część odłóż na bok.
5. Dużą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wyłóż nią dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
7. Plasterki jabłek umieść na powierzchni ciasta, równomiernie rozprowadzając.
8. Posyp jabłka cynamonem i skrop sokiem z cytryny.
9. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na grubość około 2-3 mm i pokrój na paski.
10. Ułoż paski ciasta na jabłkach, tworząc kratkę.
11. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
12. Upieczony jabłecznik wyjmij z piekarnika i wystudź.
13. Podawaj pokrojony na kwadratowe lub prostokątne kawałki, opcjonalnie posypując cukrem pudrem.
Smacznego!