Przepis na jabłecznik na zimno 📖

Oto prosty przepis na jabłecznik na zimno:

Składniki:
- 1 kg jabłek
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby się nie utleniały.
2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i dusimy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i utworzy się gęsty sos.
3. Oddzielamy kilka łyżek sosu jabłkowego na dekorację.
4. W innym garnku ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż uzyskamy sztywną masę.
5. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę herbatników, następnie równą warstwę jabłek, powtarzamy, aż skończą się składniki. Na wierzchu układamy ubitą śmietanę.
6. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem dekorujemy jabłecznik odłożonym sosem jabłkowym.

Jabłecznik na zimno jest gotowy do serwowania. Smacznego!

Podobne przepisy

www jablecznik
jablecznik
jabłecznik to
sernik na zimno fit
tortille na zimno