Przepis na www jablecznik 📖

Składniki:
- 3-4 jabłka
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w małe kawałki.
2. Na suchej patelni podsmaż jabłka z odrobiną masła i posyp cynamonem (jeśli używasz). Gotuj na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i lekko się zarumienią.
3. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć składniki, aż powstanie kruche ciasto.
4. Dodaj żółtka i ponownie zagnieć ciasto, dopóki wszystkie składniki się połączą.
5. Formę do pieczenia (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na spód 2/3 przygotowanego ciasta. Dokładnie rozprowadź.
6. Na ciasto wyłożone w blaszce rozłóż smażone jabłka.
7. Z pozostałej części ciasta (1/3) zrób kruszonkę, drobno pokruszając ją na wierzchu jabłek.
8. Wstaw jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-50 minut, aż będzie rumiany na wierzchu i dobrze upieczony w środku.
9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie wyjmij z formy, pokrój na porcje i możesz podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

jablecznik
jabłecznik to
jablecznik z lidla
jabłecznik z kruszonką
jabłecznik z lukrem