Przepis na jablecznik 📖

Składniki:
- 5-6 jabłek (ok. 1kg)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon

Przygotowanie:
1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku zagotować 1/2 szklanki wody, dodać jabłka, 1/2 szklanki cukru i szczyptę cynamonu. Duży ogień zmniejszyć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut, aż jabłka miękną.
3. Po tym czasie jabłka zmiksować blenderem na gładką masę.
4. Do dużej miski dodać mąkę, pozostałe 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszać.
5. Stopniowo dodawać olej, wciąż mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
7. Wyleć połowę ciasta na dno wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy, równomiernie rozprowadzając.
8. Na ciasto wylać jabłka, równomiernie rozprowadzając.
9. Na wierzch wylać resztę ciasta, równomiernie rozprowadzając.
10. Całość piec w piekarniku ok. 45-60 minut, do momentu gdy wierzch nabierze złocistego koloru.
11. Jabłecznik można podawać na ciepło lub na zimno, posypany cukrem pudrem lub polany karmelem. Smacznego!

Podobne przepisy

www jablecznik
jabłecznik to
jablecznik z lidla
jabłecznik z kruszonką
jabłecznik z lukrem