Przepis na jabłecznik smietana 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka (np. szara reneta)
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
- tarta bułka
- łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
3. Do suchych składników dodajemy stopniowo masło i jajka, wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
4. Wysmarowaną masłem formę posypujemy tartą bułką.
5. Na spód formy wykładamy połowę przygotowanej masy, równomiernie rozkładamy plasterki jabłek.
6. Na warstwie jabłek ponownie wykładamy resztę masy.
7. Śmietanę wlewamy na wierzch jabłek i masy, równomiernie rozprowadzamy.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie rumiany.
9. Jabłecznik odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na porcje i serwujemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik ze śmietaną
jabłecznik z bitą śmietaną
jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną
jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
faworki ze śmietaną