Przepis na jabłecznik ze śmietaną 📖

Składniki:
- 4 szklanki tartych jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 kubek kwaśnej śmietany


Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj tartą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i jajka. Wyrob ciasto, aż składniki dojdą do jednolitej konsystencji.
3. Odstaw około 1/3 ciasta na bok.
4. W pozostałą część ciasta dodaj tartą śmietanę i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
5. Rozprowadź większą część ciasta na dnie formy do pieczenia, równomiernie go rozprowadzając.
6. Na cieście rozłóż tartą masę jabłkową.
7. Na wierzch jabłek nakładamy resztę ciasta, rozcierając je dłonią.
8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Wyjmij jabłecznik ze śmietaną z piekarnika, ostudź i podawaj najlepiej na ciepło. Można go również polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik smietana
jabłecznik z bitą śmietaną
jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną
jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
faworki ze śmietaną