Przepis na jabłecznik z budyniem 📖

Przepis na jabłecznik z budyniem:

Składniki:
- 4 jabłka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 budyniowa masa waniliowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj jajko i olej, zagnieć ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą.
6. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno tortownicy, uformuj wysoki brzeg.
7. Na spód ciasta rozłóż plasterki jabłek.
8. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
9. Gotowym budyniem przelej jabłka.
10. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski.
11. Ułóż paski krzyżowo na wierzchu jabłek.
12. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
13. Po upieczeniu, jabłecznik ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z budyniem czekoladowym
jabłecznik z kruszonką i budyniem
jabłecznik biszkoptowy z budyniem
ciasta jabłecznik z budyniem
jabłecznik z budyniem winiary