Przepis na jabłecznik z budyniem czekoladowym 📖

Składniki:
- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka budyniu czekoladowego
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajko w misce.
3. Dodaj stopniowo miękkie masło i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodaj mleko i kontynuuj wyrabianie ciasta.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy.
6. Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłek.
7. W garnuszku zagotuj 1 szklankę mleka, dodaj łyżkę budyniu czekoladowego i gotuj pod przykryciem, aż masa zgęstnieje.
8. Gęsty budyń czekoladowy wylej równomiernie na jabłka.
9. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
10. Piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
11. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
12. Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z budyniem czekoladowym
jabłecznik z budyniem
placek jabłecznik z budyniem
prosty jabłecznik z budyniem
jabłecznik z budyniem joli