Przepis na jabłecznik z kruszonką i budyniem 📖

Składniki:

- 5 dojrzałych jabłek
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Dodaj miękkie masło i zagnieć ręcznie, aż składniki się połączą i powstanie krucha kruszonka.
3. W małym garnku rozpuść budyniowy proszek w około 100 ml mleka.
4. Pozostałe mleko zagotuj w dużym garnku. Następnie dodaj rozpuszczony budyń i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5. Na dno wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy wyłóż połowę przygotowanej kruszonki.
6. Na kruszonkę równomiernie poukładaj plasterki jabłek.
7. Na jabłka wylej gęsty budyń.
8. Całość posyp pozostałą kruszonką.
9. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
10. Gotowy jabłecznik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem i kawałkami cynamonu.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówki z budyniem i kruszonką
szarlotkę z budyniem i kruszonką
jabłecznik z kruszonką
niezawodny ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką
jabłecznik z budyniem