Przepis na jabłecznik z budyniem winiary 📖
Składniki:- 4-5 świeżych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu Winiary (według wskazań na opakowaniu)
- 500ml mleka
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. Plasterki jabłek wymieszaj z 2 łyżkami cukru i cynamonem.
3. W rondlu zagotuj mleko. W osobnym naczyniu wymieszaj budyń z 3 łyżkami cukru i około 6 łyżkami mleka (rozcieńcz czymy budynię). Dodaj rozcieńczoną masę budyniową do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygniecia.
4. W dużej misce połącz mąkę, masło, cukier puder i jajko. Zagnieć, aż uzyskasz gładkie ciasto.
5. Wyłóż ciasto do formy o średnicy około 26 cm, równomiernie rozprowadź na dnie i bokach.
6. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż jabłka.
7. Na jabłka wylej uprzednio przygotowany budyń.
8. Wstaw jabłecznik do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch nabierze złocistej barwy.
9. Po upieczeniu wyjmij jabłecznik z piekarnika, odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!