Przepis na jabłecznik z gruszkami 📖

Składniki:
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
3. Szlachetnymi palcami rozdrabniamy masło, aż powstanie kruszonka.
4. Dodajemy cukier, jaja, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
6. Na spód formy wykładamy połowę ciasta.
7. Na cieście układamy warstwę jabłek i gruszek.
8. Następnie powtarzamy kolejną warstwę ciasta, a na niej znów jabłka i gruszki.
9. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, do momentu gdy ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmujemy jabłecznik z piekarnika, studzimy i podajemy. Możemy posypać go cukrem pudrem lub polać karmelem.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z gruszkami
deser z gruszkami
brownie z gruszkami
naleśniki z gruszkami
makaron z gruszkami