Przepis na jabłecznik z jabłek ze słoika 📖

Składniki:
- 500g jabłek ze słoika
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 200g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon do posypania

Przygotowanie:
1. Jabłka ze słoika odcedź z nadmiaru zalewy i odsącz.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, budyniu waniliowego, proszek do pieczenia i sól.
3. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Do kruszonki dodaj jajko i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 26 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
6. Umieść połowę ciasta w formie i wyrównaj.
7. Na cieście rozłóż jabłka ze słoika.
8. Posyp jabłka cynamonem.
9. Na wierzch rozsmaruj resztę ciasta w postaci kruszonki.
10. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.
11. Wyjmij jabłecznik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
12. Pokrój na porcje i podawaj najlepiej na ciepło, ewentualnie polany karmelem czy bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę z jabłek ze słoika
jabłecznik bez jabłek
jabłecznik z połówkami jabłek
racuchy bez jabłek
kruszonkę do jabłek