Przepis na szarlotkę z jabłek ze słoika 📖

Oto przepis na szarlotkę z jabłek ze słoika:

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szklanka jabłek ze słoika, odsączonych

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
2. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
3. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Wyłóż połowę ciasta na dno formy do pieczenia.
5. Na wierzch ciasta ułóż równomiernie odsączone jabłka ze słoika.
6. Przykryj jabłka pozostałą połową ciasta.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
8. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Szarlotkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z jabłek ze słoika
szarlotkę z gotowych jabłek
szarlotkę z gotowanych jabłek
bimber z jablek
kruszonkę do jabłek