Przepis na jabłecznik z połówkami jabłek 📖

Oto przepis na smaczny jabłecznik z połówkami jabłek:

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie jabłek, a następnie przecięcie ich na pół i usunięcie gniazd nasiennych.
2. W misce wymieszaj mąkę, sok z cytryny, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
3. Dodaj masło oraz żółtka i zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą i uzyskasz jednolitą masę.
4. Na niewielkim ogniu podsmażaj ciasto przez około 10 minut, często mieszając.
5. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłóż je do formy do pieczenia, uformuj spód oraz równomiernie rozłóż połówki jabłek na wierzchu.
6. Wstaw jabłecznik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste.
7. Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.
8. Gorącego jabłecznika możesz posypać cynamonem lub podać z bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik bez jabłek
jabłecznik z jabłek ze słoika
racuchy bez jabłek
kruszonkę do jabłek
bimber z jablek