Przepis na jabłecznik z kruszonką na dużą blachę 📖
Składniki:- 6-7 dużych jabłek
- 400 g mąki
- 200 g masła (zimnego)
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
2. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
3. Pokrojone jabłka wymieszaj z niewielką ilością cukru i cynamonu (jeśli chcesz), a następnie ułóż je równomiernie na blasze.
4. W kawałkach pokrojone zimne masło dodawaj stopniowo do miski z suchymi składnikami i zagniataj palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Wlej jajko do miski z kruszonką i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Ułóż kruszonkę równomiernie na pokrojonych jabłkach.
7. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Po upieczeniu jabłecznik można podawać na ciepło lub zimno, solo lub z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!