Przepis na wuzetkę na dużą blachę 📖
Wuzetka na dużą blachę:Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 budyniowa jagodowa masa
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
1. W misce ubijamy jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
2. Dodajemy przesiane kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy gorącą wodę i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Mieszaninę przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste.
6. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
7. Gdy ciasto jest już zimne, rozsmarowujemy na nim budyniową jagodową masę.
8. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią do momentu, aż będzie sztywna.
9. Na masę budyniową wykładamy ubitą śmietanę.
10. Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
11. Wierzch wuzetki można udekorować bitą śmietaną lub pokruszonymi czekoladkami.
Gotową wuzetkę na dużą blachę warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego!