Przepis na jabłka w cieście winiary 📖

Składniki:
- 4 zielone jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj 2 łyżki cukru z cynamonem. Obkruszaj pokrojone jabłka w tej mieszance, aby równomiernie je obtoczyć.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, mleko, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, aby uzyskać jednolite ciasto.
4. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
5. Zanurz każdy plaster jabłka w cieście, a następnie smaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
6. Gdy jabłka będą gotowe, wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj gorące jabłka w cieście z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłka w cieście
babciny jabłka w cieście
jabłka smażone w cieście
jabłka w cieście piwnym
jabłka w cieście placek