Przepis na jaglane rafaello 📖
Przepis na jaglane rafaello:Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki płatków kokosowych + dodatkowe do obtoczenia
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem gotowania, kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy.
2. Następnie w rondlu zagotuj mleko kokosowe i wsyp do niego oczyszczoną kaszę jaglaną. Dodaj również sól i ekstrakt waniliowy.
3. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu.
4. Po ugotowaniu przekładaj masę do miseczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Gdy masa jaglana jest całkowicie zimna, dodaj miód i płatki kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Następnie, z masy formuj niewielkie kulki o średnicy około 2-3 cm.
7. Gotowe kuleczki obtaczaj w pozostałych płatkach kokosowych, aby całość była równomiernie pokryta.
8. Jaglane rafaello można od razu spożywać, ale dla jeszcze lepszego efektu, warto zostawić je w lodówce na około godzinę, aby dobrze się schłodziły i stwardniały.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się zdrowym i pysznym deserem w postaci jaglanych rafaello. Smacznego!