Przepis na jagodzianki bez pieczenia 📖
Oto prosty przepis na jagodzianki bez pieczenia:Składniki:
- 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie biszkoptów
- kilka listków mięty (opcjonalnie, do dekoracji)
Wykonanie:
1. Jagody umyj i osącz z wody. Następnie posyp je 1 łyżką cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby puściły sok.
2. W osobnej misce wymieszaj serek homogenizowany z 1 łyżką cukru, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
3. W drugiej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie dodaj ubitą śmietanę do miski z serkiem i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
4. Biszkopty podziel na dwie części. Pierwszą część ułóż na dnie naczynia.
5. Na biszkoptach rozsmaruj połowę masy serkowej równomiernie.
6. Na masę serkową wyłóż połowę jagód.
7. Powtórz kolejność warstw, używając pozostałych składników.
8. Na wierzch możesz ułożyć kilka listków mięty w celach dekoracyjnych.
9. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw je do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby jagodzianki dobrze się schłodziły i przegryzły.
10. Po schłodzeniu, wyjmij jagodzianki z lodówki i podawaj je od razu.
Jagodzianki bez pieczenia gotowe! Smacznego!