Przepis na jagodzianki pysznie czy przepysznie 📖
Składniki:- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- 300 g jagód świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Do wyrośniętego już zakwasu dodaj mąkę, resztę cukru, roztopione masło, jajko oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
3. Ciasto odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
5. Pokrój ciasto na prostokąty, na środek każdego z nich połóż garść jagód.
6. Zawiń ciasto, tak aby powstały małe bułeczki z nadzieniem jagodowym.
7. Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Odstaw bułeczki na kolejne 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
9. W międzyczasie przygotuj jagodowy sos: w rondelku zagotuj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mieszaj aż sos zgęstnieje.
10. Po upływie czasu piecz jagodzianki w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
11. Wyjmij bułeczki z piekarnika i studź na kratce.
12. Przed podaniem posyp jagodzianki cukrem pudrem.
13. Smacznego!