Przepis na jagodzianki z 1kg mąki 📖
Przepis na jagodzianki z 1kg mąki:Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 500g jagód
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i formuj z nich kulki.
6. Rozwałkuj każdą kulę na placek i nałóż na niego łyżkę jagód.
7. Starannie zlep brzegi placek, tworząc jagodzianki. Upewnij się, że jagody są dokładnie zamknięte w środku.
8. Układaj jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Odstaw je na kolejne 30 minut, aby dopuścić do drugiego wyrośnięcia.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się rumiane.
11. Wyjmij jagodzianki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
12. Posyp jagodzianki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!