Przepis na jajecznice dietetyczna 📖
Oto przepis na dietetyczną jajecznicę:Składniki:
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka (może być odtłuszczone lub roślinne)
- 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2 papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej mieszaniny.
2. W garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zeszklona.
3. Dodaj paprykę, pomidora i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Przelej jajeczno-mleczną mieszankę do garnka z warzywami. Kontynuuj smażenie na średnim ogniu, mieszając delikatnie, aż jajka się zetną.
5. Gdy jajecznicę uzyskać odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień.
6. Przełóż jajecznicę na talerz, posyp świeżymi ziołami i podawaj od razu. Możesz również podać ją razem z pełnoziarnistym tostowym chlebem lub sałatką z warzywami.
Smacznego!