Przepis na dietetyczną drożdżówkę 📖
Oto przepis na dietetyczną drożdżówkę:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki płynnego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione owoce do posypania (np. jabłka, morele, brzoskwinie)
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W mniejszej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, jogurt i olej do suchej mieszanki składników. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu, delikatnie wyjmij ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez kilka minut.
6. Formuj z ciasta kształt drożdżówki według własnego uznania (np. prostokąt, koło).
7. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Posyp ciasto ulubionymi owocami.
9. Odstaw drożdżówkę do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
10. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
11. Piecz drożdżówkę przez około 25-30 minut, aż stanie się złota i puszysta.
12. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!