Przepis na jajecznice na boczku 📖
Składniki:- 4 jajka
- 100g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- Sól i pieprz do smaku
- Masło lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło lub wlej olej.
2. Dodaj pokrojony boczek i smaż, aż będzie chrupiący i lekko zezłocisty.
3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko przypieczona.
4. W miseczce roztrzep jajka razem z solą i pieprzem.
5. Wlej jajka na patelnię i delikatnie wymieszaj je z boczkiem i cebulą.
6. Smaż jajecznicę, mieszając delikatnie, aż jajka się ścięną i będą miękkie i wilgotne.
7. Serwuj natychmiast, najlepiej na chrupiącym chlebie lub tostach.
Smacznego!