Przepis na kapusniak na boczku 📖

Składniki:
- 500 g boczku
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego kminku
- 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Boczek pokrój na drobną kostkę, a cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku podsmaż boczek, aż będzie lekko zrumieniony i puści tłuszcz.
3. Dodaj cebulę i marchewkę do garnka z boczkiem i smaż, aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dodaj kapustę, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem mieszaj przez kilka minut.
5. Wlej bulion warzywny do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 1,5-2 godziny, aż kapusta będzie miękka i aromatyczna.
6. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i kminek, dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Kapusniak podawaj gorący, najlepiej ze świeżym chrzanem i kromką chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na boczku
indyka w boczku
grochówka na boczku
szparagi w boczku
jajecznice na boczku