Przepis na jajecznicę po szwedzku 📖
Przepis na jajecznicę po szwedzku:Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 100 g szynki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, pomidora umyj i pokrój również w plasterki. Szynkę pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i szynkę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie złocista.
3. Podczas smażenia cebuli i szynki, roztrzep jajka z mlekiem w misce. Dopraw solą i pieprzem.
4. Gdy cebula jest gotowa, dodaj do niej pomidory i smaż jeszcze przez kilka minut, aż pomidory zmiękną.
5. Następnie do patelni wlej roztrzepane jajka. Smaż na średnim ogniu, mieszając delikatnie. Jajecznicę można smażyć tak długo, aż osiągnie odpowiednią konsystencję - dla niektórych lekko wilgotną, dla innych dobrze ściętą.
6. Podawaj jajecznicę po szwedzku na ciepło, najlepiej z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!