Przepis na jajecznice z boczkiem i cebulą 📖
Składniki:- 4 jajka
- 50g boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój na małe kawałki, a cebulę posiekaj.
2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący.
3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
4. W misce ubij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
5. Do patelni z boczkiem i cebulą wlej ubite jajka i od razu delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
6. Smaż jajecznice na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka zetną się i będą miały kremową konsystencję.
7. Podawaj od razu na talerzu i podawaj np. z chlebem tostowym.
Smacznego!