Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek i przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtka.
2. Cebulę drobno siekamy, a pieczarki kroimy w małą kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę do momentu, aż stanie się miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną i woda z nich odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
4. Wydrążone żółtka z jajek rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do smażonych pieczarek i cebuli. Dodajemy również posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy.
5. Mieszaniną faszerujemy połówki białek jajek.
6. Gotowe jajka faszerowane układamy na półmisku i podajemy je na zimno lub po lekkim schłodzeniu.
Smacznego!