Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tartego sera
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Skorupki jajek należy delikatnie ukruszyć, aby powstały małe otwory na bokach jajek. Wykorzystujemy skorupki do faszerowania.
2. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
3. Pieczarki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
4. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż do momentu odparowania nadmiaru wody.
6. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
7. Wrzucamy do smażonych składników śmietanę, mieszamy i gotujemy dwa-trzy minuty, aż sos zgęstnieje.
8. Odstawiamy nadzienie z pieczarkami do ostygnięcia.
9. W międzyczasie wygotowane skorupki z jajek wkładamy na kilka minut do wrzącej wody, aby się wypłukały.
10. Wyjmujemy je, osuszamy i napełniamy przygotowanym nadzieniem.
11. Na wierzch każdego jajka faszerowanego posypujemy tartym serem.
12. Składamy jajka w pół i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
13. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, aż ser się roztopi i jajka zrobią się chrupiące.
14. Podajemy ciepłe jako wyjątkową przekąskę lub dodatek do obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

jajka faszerowane w skorupkach
jajka faszerowane na ciepło w skorupkach
jajka faszerowane zapiekane w skorupkach
faszerowane jajka z pieczarkami
jajka faszerowane z pieczarkami