Przepis na jajka faszerowane z papryka 📖

Przepis na jajka faszerowane z papryką:

Składniki:
- 6 jaj
- 2 średniej wielkości papryki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Na początku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, studzimy je i obieramy ze skorupek.
2. Następnie przekrawamy jajka na pół i wyjmujemy żółtka, umieszczając je w misce.
3. Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz białe błonki.
4. Jedną połową papryki kroimy w drobną kostkę, a drugą w cienkie paski (do dekoracji).
5. Do miseczki z żółtkami dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
6. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i delikatnie mieszamy.
7. Uzyskaną masą faszerujemy połówki białek jajek.
8. Na wierzchu jajek dekoracyjnie układamy paski papryki.
9. Gotowe jajka faszerowane z papryką możemy udekorować listkami świeżej bazylii.
10. Podajemy na zimno jako przekąskę lub dodatek do sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

jajka faszerowane papryką
jajka faszerowane
jajka faszerowane z łososiem
jajka faszerowane z rzeżucha
jajka faszerowane szynką