Przepis na jajko po holendersku 📖
Jajko po holendersku, znane również jako jajko po benedyktyńsku, jest pysznym i klasycznym daniem śniadaniowym. Oto prosty przepis na to danie:Składniki:
- 2 świeże jajka
- 2 kromki chleba (najlepiej muffinkowego)
- Masło klarowane lub masło
- 2 plasterki szynki
- Sos hollandaise (można go przygotować samodzielnie lub kupić gotowy)
Instrukcje:
1. Na początku przygotuj sos hollandaise, jeśli go nie masz. Możesz znaleźć wiele przepisów online na ten temat. Możesz również kupić gotowy sos w sklepie spożywczym i podgrzać go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Następnie przygotuj jajka. Wlej kilka centymetrów wody do rondelka i zagotuj. Gdy woda jest gotowa, zmniejsz ogień do minimum, aby powstały tylko delikatne bąbelki.
3. Ostrożnie rozbij jedno jajko do małej miseczki. Delikatnie przesuń miseczkę nad rondelkiem z wrzącą wodą i delikatnie wlej jajko do wody.
Powtórz ten sam proces z drugim jajkiem.
4. Gotuj jajka przez około 3-4 minuty, aby uzyskać pożądany stopień gotowości. Możesz je gotować dłużej lub krócej, w zależności od upodobań smakowych.
5. W międzyczasie podsmaż kromki chleba na patelni z masłem klarowanym lub masłem, aż staną się chrupiące i zarumienione.
6. Na gotowych kromkach połóż plasterki szynki.
7. Wykorzystaj cedzak, aby delikatnie wyjąć gotowe jajka z wody i odsączyć nadmiar wody.
8. Połóż po jednym jajku na każdej kromce z szynką.
9. Na koniec polej wszystko sosem hollandaise.
Jajko po holendersku jest teraz gotowe do podania! Możesz podać je np. z delikatnie posiekaną natką pietruszki lub obficie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!