Przepis na jak szparagi 📖

Szparagi mogą być przygotowane na wiele sposobów, ale oto prosty przepis na gotowane szparagi:

Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- Szczypta soli
- 2 łyżki masła
- Sok z połowy cytryny

Instrukcje:
1. Oczyść szparagi, usuwając twarde końce. Możesz to zrobić, łamiąc końce szparagów - powinny one łamać się tam, gdzie kończy się zdrowa część.
2. Ugotuj dużą ilość osolonej wody w garnku.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj szparagi i gotuj je przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Czas gotowania może się różnić w zależności od grubości szparagów, więc sprawdzaj ich konsystencję.
4. Gdy szparagi będą gotowe, odcedź je i przełóż do miski.
5. W małym rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Kiedy już się rozpuści, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
6. Polej szparagi sosem cytrynowym i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je skropić.
7. Szparagi mogą być podawane zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je zjeść samodzielnie jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do innych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi
szparagi sos
czy szparagi
szparagi fit
szparagi na maśle