Przepis na żurek y joli 📖

Przepis na żurek wg Joli:

Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 250 g białej kiełbasy,
- 3 jajka,
- 2 kromki chleba żytniego,
- 2 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren ziela jalowcowego,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Przepłucz kiszoną kapustę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
2. Kiełbasę pokrój na plastry i wrzuć do dużego garnka z 2 litrami wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
3. Po tym czasie dodaj kapustę do garnka i gotuj przez kolejne 15 minut.
4. W międzyczasie, mocno roztrzep jajka w osobnym naczyniu.
5. Chleb pokrój w kostkę i przełóż do dużej miseczki. Dodaj mąkę, cebulę (pokrojoną w kostkę) oraz czosnek (przez praskę). Dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj roztrzepane jajka do mieszanki chlebowej i ponownie wymieszaj.
7. Zawartość miseczki wsyp do garnka z żurkiem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziele jalowcowe. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
9. Gorący żurek podawaj w miseczkach, najlepiej z dodatkami jak jajka na twardo i plasterki kiełbasy.

Smacznego!

Podobne przepisy

wz joli
pączki joli
rafaello joli
pierogi joli
bigos joli