Przepis na kabaczki leczo 📖
Składniki:- 3 kabaczki
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwone i żółte)
- 3 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. Kabaczki umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebule i papryki również pokrój w kostkę.
3. Czosnek posiekaj.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę, aż lekko zeszkli.
5. Dodaj papryki i czosnek, smaż jeszcze przez kilka minut.
6. Następnie dodaj pokrojone kabaczki i smaż, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
7. Dodaj passatę pomidorową, paprykę słodką, paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz.
8. Całość wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż smaki się połączą.
9. Przed podaniem można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!