Przepis na kapuśniak po śląsku 📖

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 250 g kiszonek
- 500 g karkówki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki smalcu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy.
2. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciśnięte przez praskę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia.
4. Następnie dodajemy karkówkę i smażymy na złoty kolor.
5. Do garnka dodajemy kiszonki, dusimy przez około 10 minut.
6. Kapustę kiszoną wrzucamy razem z kiszonymi, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i bazylię.
7. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
8. Zalewamy całość wodą tak, aby składniki były przykryte, gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
9. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
10. Kapuśniak podajemy gorący, najlepiej z chrupiącym chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

herbatę po śląsku
kotlety mielone po śląsku
modrą kapustę po śląsku
kluski śląskie po śląsku
kapuśniak fit