Przepis na kapuśniak w szybkowarze 📖
Przepis na kapuśniak w szybkowarze:Składniki:
- 1 duży kiszonek kapusty
- 500g mięsa wieprzowego (np. golonka, żeberka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Otwórz szybkowar i wlej do niego 2 litry wody.
2. Kapustę umyj, odcień i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. Por pokrój w plastry.
5. Mięso umyj, oczyść z kości i tłuszczu oraz pokrój je na mniejsze kawałki.
6. Włącz gaz lub płytę elektryczną pod szybkowarem i rozgrzej.
8. Wstaw do szybkowara kawałki mięsa i obsmaż je na oleju z każdej strony, aż się zrumienią.
9. Następnie dodaj cebulę i por i duś je razem z mięsem przez kilka minut.
10. Dodaj do szybkowara kapustę i warzywa - marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki.
11. Wsyp do szybkowara liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
12. Zamknij szybkowar i gotuj na mocnej mocy przez około 15-20 minut od momentu, gdy zawór zacznie wydawać parę.
13. Zdejmij wykonania, ostrożnie otwórz szybkowar i dopraw kapuśniak do smaku.
14. Kapuśniak podawaj gorący w miseczkach. Smacznego!