Przepis na kapuśniak z kiełbasą 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty kiszonej
- 400 g kiełbasy wędzonej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 selera
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść z grubych liści i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Marchewki, pietruszki i seler umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę.
3. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. Kiełbasę pokrój na plasterki lub kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli.
6. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i smaż przez kolejne 5 minut.
7. Następnie dodaj kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość mieszaj przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie.
8. Do garnka dodaj ziemniaki, kiełbasę i wlej tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte.
9. Dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Kapuśniak można podawać gorący, posypany świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!