Przepis na kapuśniak z przecierem pomidorowym 📖
Składniki:- 1 średnia kapusta kiszona
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć, pokroić w paski.
2. Marchewki, cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
3. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę.
4. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut aż zmiękną.
5. Następnie dodać marchewki, smażyć przez kolejne kilka minut.
6. Przełożyć do garnka pokrojoną kapustę kiszoną i dusić przez kilka minut, mieszając.
7. Dodać przecier pomidorowy i kminku, smażyć przez chwilę.
8. Wlać bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki.
9. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
11. Przed podaniem, doprawić do smaku i podawać gorący.
Smacznego!