Przepis na kapuśniak z żeberkami 📖
Składniki:- 500g żeberek wieprzowych
- 1 duża główka kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Kapustę odsącz z nadmiaru zalewy i drobno poszatkuj.
3. Cebulę oraz marchewki obierz i pokrój w kostkę.
4. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą dodaj żeberka i gotuj przez około 30 minut, aż mięso stanie się miękkie.
5. Następnie dodaj kapustę, cebulę, marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
6. W międzyczasie, ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
7. Dusź całość na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 20-30 minut.
8. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Usuń liście laurowe i ziele angielskie.
9. Przełóż kapuśniak do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj gorący.
Smacznego!