Przepis na karczek bitki 📖
Przepis na karczek bitki:Składniki:
- 1 kg karczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Karczek dokładnie umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, olej roślinny, miód, posiekany czosnek, sól i pieprz.
3. Marynatą wmasuj w karczek, tak aby dokładnie pokryła mięso. Możesz także naciąć karczek delikatnie nożem, aby marynata lepiej się wchłonęła.
4. Owin karczek folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeśli masz więcej czasu, najlepiej zostawić go na całą noc.
5. Po wymaganym czasie, rozgrzej grill lub patelnię grillową.
6. Grilluj karczek z obydwu stron przez około 5-7 minut na każdą stronę, aż nabierze złocistego koloru i będzie dobrze przypieczony.
7. Po upieczeniu, wyjmij z grilla i pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem na plastry.
8. Podawaj karczek jako danie główne, idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i sezonowej surówki.
Smacznego!