Przepis na karkowke bitki 📖

Przepis na karkówkę bitą:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie, długie plastry.
2. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka, czosnek drobno siekamy.
3. Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
4. Na każdy plaster kładziemy odrobinę musztardy, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką.
5. Zwijamy plastry w roladki, delikatnie spinamy wykałaczką.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoty kolor.
7. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
8. Dodajemy 1 szklankę wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby sos był gęsty i aromatyczny.
10. Na koniec sprawdzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Karkówkę bitą podajemy najlepiej z ziemniakami i ulubionym surówkami. Smacznego!

Podobne przepisy

bitki wieprzowe
bitki wolowe
karczek bitki
bitki wolowe w sosie wlasnym
karkówkę