Przepis na karczek inaczej 📖
Potrzebne składniki:- 1 kg karczku wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karczek dokładnie umyć i osuszyć.
2. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W małej misce wymieszać musztardę, sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
4. Karczek natrzeć wcześniej przygotowanym sosem z obu stron, dokładnie go smarując.
5. Pozostawić mięso na min. 30 minut, aby dobrze się nasyciło smakiem.
6. Rozgrzać oliwę na dużej patelni.
7. Wrzucić na patelnię karczek i smażyć go z każdej strony, aż będzie rumiane.
8. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je na deskę do krojenia i odczekujemy kilka minut.
9. Następnie karczek kroimy w plastry i podajemy.
10. Możemy go podać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, sałatką czy warzywami grillowanymi.
Smacznego!